Bedrijfskundige aspecten in de zorg

Bij Elsevier Gezondheidszorg is het boek 'Bedrijfskundige aspecten in de zorg' verschenen. Jurjen de Jong en Janet Turkstra van Studio 232 hebben het hoofdstuk 'Marketing in de zorg' geschreven. Het boek onder redactie van Gijs Hiltermann en Monica Grummels bevat negen hoofdstukken die geschreven zijn door ervaren (interim) managers en opleiders uit de zorgsector.

In het hoofdstuk ‘Marketing’ pleiten Jurjen de Jong en Janet Turkstra voor marketing als een ondernemingsfilosofie. Als een zorginstelling marketing als een ondernemingsfilosofie hanteert, dan ziet zij marketing als een concept en niet als een instrument. Het is een houding of denkwijze van de medewerkers van een zorgorganisatie. Zij stellen de wensen en behoeften van de klant bij alle beslissingen centraal. Het is een voorwaarde dat het topmanagement deze filosofie zelf uitdraagt en ondersteunt. In het hoofdstuk beschrijven zij de theorie aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden uit de media en op basis van hun eigen ervaring. Daarnaast interviewden zij verschillende managers uit de zorgsector voor het hoofdstuk. 

Het boek: Bedrijfskundige aspecten in de zorg

Managers in zorginstellingen zijn vaak vakinhoudelijke deskundig op een of twee gebieden. Daarnaast hebben zij echter inzicht nodig in alle bedrijfskundige aspecten van de organisatie. Een optimale bedrijfsvoering vraagt om een brede oriëntatie. Bedrijfskundige aspecten in de zorg biedt managers informatie over en inzicht in de verschillende besturingsaspecten waar zij dagelijks mee te maken hebben. De informatie in dit boek is toegankelijk en to the point. Deze helpt managers zowel mensen als processen beter aan te sturen.

Na een inleidend hoofdstuk over de trends in de zorgsector volgen acht hoofdstukken over verschillende bedrijfskundige aspecten: strategie, marketing, financieel management, organiseren en management, human resource management, informatie- en communicatietechnologie, logistiek management, en leiderschap en zelfmanagement. Al deze hoofdstukken zijn specifiek toegespitst op de zorgsector.